9. Gustaf i media

KLIPP UR MEDIA

Media har uppmärksammat boken Gustaf på olika sätt. Enköpings-Posten, Upsala Nya Tidning (pappersversion och Nätversion), Ena-Håbo-Tidningen, Land, Radio Uppland. Se nedan:

Så här skriver Bibliotekstjänst, BTJ, i sitt omdöme om Andra boken om Gustaf:

Eva Emanuelsson och Göran Källgården utgav år 2010 romanen Gustaf om Gustaf Wilhelm Hagström, född 1810 i Lillkyrka socken vid Enköping. I föreliggande bok följer vi Gustafs liv 1842-1850. Livet på den svenska landsbygden vid mitten av 1800-talet målas övertygande med interiörer från stugor, stallar, och dagligt bestyr, kryddat med äktenskapsbekymmer, dålig grannsämja, ärenden vid tinget, prästförhör och romantik kring den begåvade och klipske Gustafs problematiska tillvaro. Personerna är fint tecknade, och i centrum Gustaf som brottas med trassligt äktenskap, fientliga svärföräldrar och onda rykten samtidigt som han ansätts av samvetet och vill vara en rättrådig människa, även mot dem som gör honom ont. Ett gripande öde. Minst nyanserat skildras Gustafs otrogna hustru, som tar formen av berättelsens onda genius. Eva Emanuelsson svarar för den lättillgängliga texten, omslagsbilden och illustrationerna i inlagan. Göran Källgården har utfört arkivforskningsarbetet. Riktiga person- och ortnamn används för att förankra händelserna i tid och rum. - Tor Flensmarck

 Enköpings-Posten 2013-12-13:  

Dramatik i olyckligt äktenskap

 
Den första romanen om Gustaf Wilhelm Hagström kom ut 2010, 200 år efter hans födelse den 6 juni 1810 i Hävlinge i Lillkyrka, och skildrar hans öden 1810–1830.
Publicerad: 2013-12-13 12:00
Eva Emanuelsson och Göran Källgården har tillsammans arbetat fram Den andra boken om Gustaf.  Eva Emanuelsson och Göran Källgården har tillsammans arbetat fram Den andra boken om Gustaf. Foto: Magnus Eriksson      

Andra boken om Gustaf, som kan läsas som en fristående roman, berättar om Gustafs liv som familjefar, bonde, rusthållare och aktad man i Litslena socken 1840-1850. 

– Idén till boken kommer från en inlaga i ett domstolsprotokoll, som visar på ett öde, så gripande att det känns nödvändigt att dela med sig av det till fler, skriver Eva Emanuelsson och Göran Källgården inledningsvis. Ett syfte har också varit att visa vad man kan hitta i arkiven och att inspirera andra till att söka sin historia.

– Det går, det vet vi. Det är roligt, det vet vi också.

En prövande tillvaro

I Andra boken om Gustaf (440 sidor) får vi följa Gustaf i hans äktenskap, ett olyckligt sådant, på gården i Sneby, där även hustruns föräldrar bor, den timide fadern och den grälsjuka och alkoholiserade modern. En prövande tillvaro för Gustaf vars situation på grund av osämja i äktenskapet och hustruns otrohet, blir svårhanterlig och till och med hotar hans liv, vilket skildras på ett dramatiskt och mycket spännande sätt. 

Samtliga personer i berättelsen är verkliga personer och nämns vid namn. Så till exempel vänder sig Gustaf till länsman Sandquist (Grillby) och kyrkoherde Berg (Litslena) i ett mål om hustruns horsbrott, som skulle upp på tinget i Litslena. Horsbrott (otrohet i äktenskapet) var en allvarlig företeelse som på Gustafs tid blev en hela socknens angelägenhet.

Speglar tidsandan

Liksom i den första romanen om Gustaf speglar boken förtjänstfullt tidsanda, seder och bruk i bondesamhället i mitten av 1800-talet som kryckeståt inför Fager-Majas och Litslenas skollärares bröllop, bruket av respass, förundran inför nymodigheter som vax- och stearinljus och ”vällsipeden” som man ”sparkar sig fram med” (cykeln). Tidens spritmissbruk, odling av brännvinspotatis, barnadödligheten och rädslan för vargen bidrar också till att skapa tidsanda. 

Romanen slutar med raderna: 

”Den 29 augusti 1850 fattade Svea Hovrätt beslutet att upplösa äktenskapet mellan Gustaf Wilhelm Hagström och Brita Lisa Andersdotter i Sneby, Litslena. 

En epok i Gustaf Wilhelm Hagströms liv var slut. Nu började nästa”. 

Gustaf har lämnat gården i Sneby och bor i Skillinge. Här kände han ”en lyckokänsla han inte känt på väldigt länge”. Skall den bestå? 

Gunilla Edström
0171-41 46 00

 

2013-10-27 från Kromsta marknad där vi deltog:
http://enkopingssidan.se/nyheter/kultur/snart-kommer-andra-boken-om-gustaf/

 


Enköpings-Posten 28 juni 2011

 Sigtunabygden.se » Kultur 18 jun 2011 06:00
Sigtunabon Göran Källgården med författarkollegan Eva Emanuelsson från Gustafssällskapets möte på Hävlinge gård i Lillkyrka den den 5 juni iår.
Foto: Barbro Ellvén
 
Laddar...

201-årige Gustaf med eget sällskap

Sigtunabon Göran Källgården med författarkollegan Eva Emanuelsson fick gästa SR Uppland för andra gången den 14 juni för att prata om samma ämne - pojken som inspirerade dem att skriva en bok, Gustaf.

Bok - Vi var på radion i höstas inför boksläppet och sen nu igen. För vårt sätt att arbeta är unikt. Vi har över 2000 sidor av grundmaterial och gjorde en roman utav det. Jag forskade fram underlaget, medan Eva Emanuelsson beskrev händelserna på ett levande sätt, säger Göra Källgården till Sigtunabygden dagen efter radiosändningen.
Romanen om pojken Gustaf, som har funnits på riktigt heter just Gustaf. Den är på 400 sidor och är den första i en tänkt trilogi. Den handlar om Gustafs första 20 år, hur hans föräldrar träffades och hans uppväxt. Gustaf föddes 1810 i en bonde- och spannmålshandlarfamilj från Enköping och hade enligt Göran Källgården ett intressant livsöde.
- Men vi har material med över fem generationer, så trilogin blir en släkthistoria fram till hans barnbarn, säger Göran Källgården.
Den andra boken kommer ut om ett par år.

Göran Källgården och Enköpingsbon Eva Samuelsson blev så tagna och berörda av Gustafs liv att de även startade en Gustafblogg och bildade Gustaf-sällskapet. Senare visar det sig att det finns ett flertal som har läst boken som vill veta mer om vad som händer omkring Gustaf. De har därmed anslutit sig till Gustaf-sällskapet, som nu har 30 medlemmar. De har bestämt sig för att träffas varje år i anknytning till Gustafs födelsedag den 6 juni. Gustafs fans träffades i år på gården där Gustaf föddes i Lillkyrka utanför Enköping. Nästa år är målet Strängnäs, sär Gustaf också bodde en tid.

Hur hittade ni honom?
- Jag hittade Gustaf när jag släktforskade. Han förekommer i många händelser som finns dokumenterade i olika historiska dokument.

Varför valde ni just honom?
- Det var en inlaga som Gustaf själv hade skrivit till en domstolsförhandling i mars 1846 som gjorde att jag blev berörd av hans livsöde, och la min egen släkt åt sidan och ägnade mig åt Gustaf på heltid.

Hur mycket i boken är påhittad?
Alla platser och alla centrala personer, liksom huvudhandlingens alla viktiga händelser har ägt rum. En del småhändelser är påhittade för att binda samman handlingen till en lättläst roman.

Fotnot: Gustafbloggen finns på: http://gustafwhagstrom.blogg.se/

Av: JEANINA SANTIAGO jeanina.santiago@sigtunabygden.se


Tidningen Land nr 43 2010-10-22:Strängnäs tidning 2010-11-13
Upsala Nya Tidning 2010-10-08

Enköpings-Posten del 1 2010-09-04

Enköpings-Posten del 2 2010-09-04

Enköpings-Posten 2010-09-04 hela artikeln på sid 15

Glimten http://www.sigtunahem.se/Press-och-Media/Glimten-kundtidning/Glimten-nr-2-2012/#/10/ 2012-11-14

 Utdrag ur Recension i Enköpings-Posten 2010-12-28:

Första delen om Gustafs liv
 Författarna Eva Emanuelsson och Göran Källgården är släktforskare och har båda skrivit böcker baserade på arkivhandlingar av skilda slag. Nu har de två, som EP tidigare berättat, gett ut en bok tillsammans. Den handlar om Gustaf Wilhelm Hagström. ”En person vars öde är så gripande att det känns nödvändigt att dela med sig av det till fler”, skriver de två författarna i förordet.

Gustaf skildrar de tjugo första åren i Gustafs liv. Boken inleds med berättelsen om hur hans föräldrar träffades. Maja från Lillkyrka och Wilhelm från Strängnäs, ett lyckligt par, som så småningom hamnar i trakten av Litslena.

Ensam och utstött
En känsla av att vara ensam och utstött plågar honom, men livet ler också mot den idérike Gustaf som hittar kärlek och trygghet…

Gustaf är en historisk roman baserad på arkivfakta som tagits fram av Göran Källgården. Kring dessa har Eva Emanuelsson i samarbete med Göran med stor inlevelseförmåga byggt en roman på cirka 400 sidor, där man får följa Gustaf och de människor han möter i skilda miljöer, där han vistas. Hon skildrar på ett intresseväckande sätt människoöden, som berör, och vi får en initierad inblick i tiden kring 1810-1830 med dess seder och bruk vid dop, bröllop och begravning, lantlivets vardag och fest och inte minst ungdomars livsvillkor och nöjen som lek och dans.

Historiska fakta
Historiska fakta kryddar boken. Till exempel omnämns Enköpingsprästen Arvid August Afzelius som genom sin bok Svenska Folkvisor från forntiden räddade en visskatt åt eftervärlden.
 
Boken slutar med orden ”Ett långt och lyckligt liv väntade honom… Han var lycklig.” Men blir det så, undrar man, och ser fram emot  den fortsatta berättelsen om Gustaf.

Gunilla Edström
0171-41 46 00
-------------------------------------------------------------

FÖRFATTARNA

Göran Källgården och Eva Emanuelsson heter personerna bakom romanerna om Gustaf. Göran har gjort det huvudsakliga forskningsarbetet och Eva har skrivit det mesta i böckerna. De presenteras i böckerna:

Eva Emanuelsson, född och uppvuxen utanför En­kö­ping, har alltid tyckt om att skriva, gärna i kom­bi­na­tion med övriga intressen som litteratur, före­nings­liv, släkt­forskning och hem­bygds­histo­ria. Som sekreterare ägnar hon även en stor del av yrkes­livet åt att skriva.

Göran Källgården är född och upp­vuxen i Enköpingstrakten och har tidigare givit ut boken Vargjakt, emigranter och en drunknad gris­kulting.... Yrkesverksamheten har helt ägnats åt IT-branschen, medan släkt- och historieforskning tar en stor del av fritiden.

 

 


RSS 2.0