10. Utflykter "i Gustafs fotspår"

De tre böckerna Gustaf, Andra boken om Gustaf och Tredje boken om Gustaf, gavs ut 2010, 2013 och 2015. Från 2011 har ett antal utflykter genomförts på platser som har anknytning till Gustafs liv och i de flesta fall i anslutning till hans födelsedag den 6 juni.
Från 2011 till 2015 fanns en ideell förening "Gustafsällskapet" utan medlemsavgifter som arrangerade utflykterna. Från och med 2016 har Göran Källgården arrangerat dessa utflykter.
 
Här följer en listning av dessa utflykter med några foton. Foton kommer inom kort.
 
Söndagen den 5 juni 2011 - Hävlinge gård, Lillkyrka. Den plats där Gustaf föddes. Göran Källgården berättade om händelser på gården och i bygden vid tiden för Gustafs födelse, hans släkt och gårdens innehavare från slutet av 1600-talet till början av 1900-talet. Deltagarna kompletterade med historiska fakta, både om gården, historiska företeelser och deras källor.
 


Efter kaffepaus planterades ett plommonträd i trädgården, dels till minne av Gustafs födelse, dels som tack för den generösa gästfrihet som värdparet bestod medlemmarna med. Värdparet visade sedan gården och berättade ytterligare intressanta uppgifter om dess historia och fynd som påträffats vid renoveringargenom åren.
 
 
Söndagen den 3 juni 2012 - båtresa från Koffsan till Strängnäs och stadsrundtur i Gustafs pappas familjs bostäder och verksamhet. Vid föreningens årsmöte, den 3 juni 2012, gjordes en båtresa från Koffsan till Strängnäs. Under ledning av Göran Källgården gjordes en rundvandring i Strängnäs, från ångbåtsbryggan och runt i staden, till platser som finns med i boken Gustaf, bland annat hus där familjen Hagström bott, deras spannmålslager, skolor, gator och domkyrkan. Göran berättade om människorna och platserna och om hur det kan ha sett ut för 200 år sedan och Eva Emanuelsson läste valda utdrag ur boken. På väg till Strängnäs intogs kaffe och smörgås och på hemvägen var det årsmötesförhandlingar och middag. 55 personer deltog.
 
 
 
 
Söndagen den 2 juni 2013 - Skillinge gård, där Gustaf bodde när han var 3år till han var 6 år. Den gård han ärvde när hans föräldrar avlidit och han kom att bo från 7 års ålder till han var 18 år. Under den tiden var Anders Andersson hans förmyndare samtidigt som han var arrendator av Gustafs gård.

Göran Källgården berättade om händelser i samband med Gustafs perioder i Skillinge (1812-1817,  1819-1828),  fakta om byn Skillinge och dess historia, och Eva läste några episoder ur boken från Gustafs tid i byn. Frida Gustafsson och Fredrik Rönngren berättade om gården idag. En delikat rabarberpaj med vaniljsås och kaffe serverades på den sommarsköna verandan.

Frida och Fredrik berättade om gården.
 
Deltagarna lät sig väl smaka av det goda kaffet med rabarberpaj, medan Eva och Göran läste och berättade.
Göran berättade om Skillinge på 1800-talet.
 
Söndagen den 8 juni 2014 i Sneby. Den plats där Gustaf levde sina första år som gift och där han höll på att bli giftmördad.
 
 
Söndagen den 7 juni 2015 i Litslena kyrka som var Gustafs hemmakyrka i många år och vid Litslena gästgivargård där han var mycket aktiv vid Trögds häradsrätt tingsförhandlingar. Vi fick en visning av kyrkan och det vackra altarskåpet av vaktmästare Elisabeth Sjögren. Göran Källgården visade på gravar med anknytning till familjen Hagström och berättade om händelser i kyrkan med anknytning till böckerna om Gustaf. Därefter besöktes Litslena gästgiveri och tingshus, där Yngve Thor, boende på gården nu, och Göran Källgården berättade om historiska händelser på platsen.
 
 
Söndagen den 5 juni 2016. Vi besökte Kälsta, Valgeby och Härkeberga kyrka och kyrkogård. Göran berättade om Gustafs sista år i livet utifrån händelserna i Tredje boken om Gustaf.
 
Onsdagen den 28 juni, stadsvandring med ättlingar i Strängnäs
 
 
Söndagen den 2 juli 2017, ättlingar till Gustaf på rundtur.
 
Litslena kyrkogård
Litslena kyrka
Skillinge
 
Sneby
 
Kälsta
Fikapaus vid Härkeberga kaplansgård
 
Vi skriver i gästboken förstås
 
Härkeberga kyrka 

Hälsningar
Gustaf

Trackback
RSS 2.0